top of page

Smart Grids

Waarom een smart gird?

Op de korte termijn worden er zonneparken ontwikkeld rondom Lochem. De gemeente Lochem heeft al vergunning verleend voor 25 hectare aan zonneparken. TP Solar realiseert 11 ha op de voormalig vuilstort Armhoede en Kronos plaatst 16 ha aan de Goorseweg in Lochem. Op termijn is de bedoeling dit uit te breiden tot zo’n 100 hectare. De ligging van de twee zonneparken van TP solar en Kronos is gemarkeerd met een gele prikker op onderstaande kaart.

De Groene Fabrie smart grid

Smart Grids in Lochem

Het transformatorstation bevindt zich aan de andere kant van de stad ten opzichte van de locatie van de zonneparken. De industrie daarentegen bevindt zich een stuk dichterbij de zonneparken, op de route naar het transformatorstation. We onderzoeken of en hoe de 42 ha zonne-energie op een slimmere manier kan worden aangesloten op het net door gebruik te maken van de grote capaciteit van de aansluitingen van de industrie. De eerste optie is om de zonneparken één op één aan te sluiten bij bedrijven met een grote energievraag. De tweede optie is om de zonneparken en verschillende bedrijven aan te sluiten door middel van een ringleiding (in cascade). Wij sluiten verder niet uit dat een alternatieve oplossing eventueel effectiever zou kunnen zijn. De meest efficiënte vorm voor een smart grid zal worden onderzocht als onderdeel van de Groene Fabriek.

 

De verschillende concepten worden uitgewerkt tot een ruimtelijk ontwerp zodat duidelijk wordt waar de kabels zullen lopen en wat de capaciteit moet zijn van deze kabels.

Contact over Smart Grids:

Henk Mulder - ENGIE

06-14873748

henk.mulder@engie.com

bottom of page